UA-212549008-1
top of page
  • Foto van schrijverChantal Janssens

Wanneer hak jij jouw knoop door?

Vandaag kreeg ik feedback van een cliënte. Ze had eindelijk de knoop doorgehakt. En wat een verschil dit maakte!!


Toen ze bij mij kwam had ze eigenlijk allemaal “vage” symptomen. Zo had ze al een paar maanden last met haar spijsvertering. Soms verergerde het doordat haar maag verkrampte (je weet wel zo’n knoop in de maag). Futloos. Kortom, ze voelde zich gewoonweg niet goed in haar vel.

Ze begreep het niet. Alles verliep vlot in haar leven. Ze volgde zelfs een cursus die ze al jaren wou volgen. Maar met het verstrijken van de maanden begon er toch “iets” te veranderen. Ze kon niet zeggen wat.

Elke keer vond ze het moeilijker om zichzelf te motiveren om naar die les te gaan. Wanneer ze eindelijk in het leslokaal was, was alles weer in tip top. Ze begreep er echter niets van. Het was toch boeiend; dit is wat ze wou! Waarom dan elke keer die strijd weer om er naar toe te gaan? Waarom die verminderde interesse?

Ze vertelde me ook dat nu ze er over nadacht dat haar klachten ook waren begonnen wanneer haar ‘motivatie’ rond het nemen van de les begon te verwateren.


Wat had ze niet door?

Deze dame was al een tijdje – vooral onbewust – aan het worstelen met de gedachte of ze al dan niet de cursus zou blijven volgen. De symptomen waren een teken van het lichaam dat er iets aan de hand was. Ze bleef iets doen wat haar eigenlijk niet meer lag. Ze pushte haarzelf elke keer weer om toch maar een “goede student” te zijn. Wat ze daarmee deed, was haarzelf negeren en dat wat voor haar goed was.

Dit is wat velen onder ons doen. Ja, ik betrap mij er ook op. We zijn allemaal menselijk.


Kon ze dit weten?

Ja! Je lichaam geeft jou in elke situatie de nodige signalen. Hoe? Door je aangename of minder aangename sensaties te geven. De aangename duiden op een positief iets voor jou. De minder aangename – je hebt het al door zeker? – op minder positieve dingen voor je.

Als je niets doet, zullen jouw klachten steeds verergeren. Om in deze “voor-jou-niet-goede situatie” te blijven vreet alleen maar heel veel van je energie op.


Een wereld van verschil

Uiteindelijk begreep mijn cliënte dat “het volgen van deze specifieke les” haar opnieuw getriggerd had. Er waren nog onderliggende emoties die ze nog niet volledig verwerkt had. Ik heb haar daar bij geholpen en je mag nu raden. Ja, ze heeft de knoop doorgehakt.

En toen ze dit deed. Een wereld van verschil. De klachten verdwenen en ze voelde zich veel beter en had weer zin om nieuwe dingen aan te pakken. Ze focust nu ook meer op wat ze echt wil. Ze is vol enthousiasme. En haar energie is weer véél beter.

Dit is wat jij ook kan doen. Maak je meer bewust van je lichaam. Ga eens na welke sensaties je voelt in je lichaam als je met iets of iemand bezig bent. Verander dan iets aan de situatie en volg de verandering in de sensatie. Ze kan intenser worden of van minder aangenaam naar aangenaam. Dat laatste is zeker wat jij en ik willen, niet?Er rest me alleen nog te zeggen. Wees bewust van je lichaamssignalen. Ze leren je zoveel!

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page