UA-212549008-1
top of page
  • Foto van schrijverChantal Janssens

De diepere waarheid achter je "negatieve" gevoelens

Heb jij al gemerkt dat je steeds hetzelfde reageert op een bepaalde persoon? Onafhankelijk wat deze persoon ook doet of laat, het maakt je altijd van streek. Je wordt kwaad, triest, … . Het haalt je uit je evenwicht.


Is je kwaad, triest, emotioneel, … voelen dan een slecht ding? Neen, absoluut niet.


Het is zelfs een heel mooi iets. Het geeft je aan dat er bij jou nog iets in disbalans is. Het geeft jou de kans om dit aan te pakken en jezelf terug in balans te brengen. Dit kan dan toch niet slecht zijn, toch?


Maar wat doe jij als je door die ander je weer kwaad of triest voelt? Wijs je jouw vinger naar de ander? Het is dan ook de “schuld” van de ander. Het is door hem of haar dat jij je nu zo voelt. Want als de ander nu dat (niet) gedaan had, dan … .


Alleen is dit wel zo?


Het is echter jouw zelf-beschermend deel dat hier de overhand neemt. Heel begrijpelijk want zo vermijd je de confrontatie met jezelf. Maar om jezelf terug in evenwicht te brengen is er een kijk naar binnen nodig. Wat maakt dat jij net op die situatie of persoon zó reageert? Wat is jouw trigger?


En hoe pak je dit dan aan?


- Allereerst ga even (fysiek) weg van de situatie waardoor je jezelf de tijd geeft om even te kalmeren. Neem de tijd om het hevigste van de emotie even te laten bezinken.


- Ben je terug rustig, zet je dan even apart - ergens waar je niet gestoord wordt. Keer dan naar binnen. Stel jezelf de vraag: “Wat roept die situatie of persoon werkelijk bij me op?” De initiële emotie was gewoon jouw reactie op iets diepers. Wat zit er werkelijk achter? Kijk er als een toeschouwer naar ... zonder oordeel. Gewoon observeren.


Het kan zijn dat die persoon je diep van binnen het gevoel gaf dat

- je niet gehoord wordt;

- je over het hoofd gezien wordt;

- …


Dit was wat je emotie veroorzaakte; niet de persoon zelf of wat hij of zij al dan niet gedaan zou hebben.


Een goede manier om dit te achterhalen is flowschrijven. Dit is een techniek om met jezelf in contact te komen. Hier schrijf je letterlijk wat er in je opkomt. Dit doe je minstens 10 minuten aan een stuk door. Doordat je schrijft, wordt je brein rustiger en ga je zelfreflectie creëren. Na het schrijven kan je de tekst terug lezen vanuit een ander perspectief – als een boek. Misschien ontdek je wel patronen of belemmerende overtuigingen.


- Eens je de trigger(s) weet, ga er dan mee aan het werk. Ga bij jezelf ten rade.


Wat heb jij nodig?

Wat verlang je?

Hoe kan je dit ompoolen opdat je je wel gehoord voelt; je gezien voelt; … ?

Wat hoor of zie je misschien niet van jezelf?


Verbaas jezelf met de inzichten die je hier vindt.


Veel soul's Love.

Chantal23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page