UA-212549008-1
top of page
  • Foto van schrijverChantal Janssens

10 tips ter bevordering van je nachtrust.

Slaapproblemen. Wat doet het met je?


Jouw levenskwaliteit neemt af. Een goede nachtrust doet wonderen zegt men. En inderdaad, wanneer je goed uitgeslapen bent, vlieg je de nieuwe dag in; je bruist van energie en het lijkt alsof je alles aankan. Een of twee nachten wat minder goed slapen kan je in normale omstandigheden nog overbruggen. Alleen wat als je regelmatig en/of voor lange tijd last hebt van slaapproblemen? Of deze nu slecht inslapen of slecht doorslapen zijn, het doet er niet toe. Je sleept jezelf door de dag; je bent misschien wat humeurig (of erger); je voelt je moe en futloos … Wat als je een perfecte nachtrust hebt? Je bruist van het leven! Misschien is het al even geleden dat je dit nog hebt meegemaakt, maar het bestaat! Wanneer je elke ochtend verfrist opstaat, zal je beter de dingen aankunnen die op je pad komen. En meer nog … je zal ook weer meer van de dingen genieten én zelfs terug dingen doen die je hebt opgeschort wegens te moe; geen energie; geen zin erin; of wat jouw reden ook mocht zijn. En niet alleen jij zal het verschil merken, jouw familie en vrienden zullen mee kunnen genieten van jouw ‘verandering’.

Wat kan je zelf doen om die perfecte nachtrust te krijgen? Probeer eens een of meerdere van volgende tips uit. Om je hier een handje bij te helpen, heb ik hieronder een aantal tips voor je opgesomd. Probeer er eentje of meerdere. Ga na wat jou het meeste aanspreekt en voor jou doenbaar is. Voor je het weet spring je weer uit je bed!

Hier zijn dan de tips: Tip 1: melk en honing drinken Dit is al een oude remedie maar ze helpt wel bij inslaapproblemen. Je maakt de melk wat warm en voeg daar honing toe. De honing is een cruciaal onderdeel. Het helpt je net die bestanddelen die in de melk zitten die je laten indoezelen vlugger op te nemen. Nog twee subtips: Subtip 1: Verwarm de melk niet hoger dan 37°C (lichaamstemperatuur) anders gaat de heilzame kracht en smaak verloren van de honing. Subtip 2: Neem rauwe honing of koud geslingerde honing. Deze honing bevat nog alle natuurlijke componenten.

Tip 2: Breinstimulerende dingen vermijden Het is best om niet onmiddellijk van het TV kijken of een boek lezen in je bed te kruipen. Je brein is nog te actief om goed in te slapen. Probeer minstens 30 minuten alvorens te gaan slapen om rustige dingen te doen. Tip 3: Focus leggen op je ademhaling

Deze tip helpt je met de voorgaande tip …

Dit kan je al liggend of zittend uitvoeren. Observeer je natuurlijke ademhaling. Is deze vlug of eerder traag? Is die meer gelokaliseerd in je borst of heb je een diepe buikademhaling? Telkens als je een gedachte je wegbrengt van je ademhaling, brengt je focus dan op een liefdevolle manier terug naar je ademhaling.

Na een tijdje begin dan heel bewust te ademen. Gebruik je volledige longcapaciteit door eerst je buikholte uit te zetten en dan pas je borstkast. Bij het uitademen blaas dan je adem door een dun buisje richting aarde. Hierdoor zal je uitademhaling veel langer duren dan je inademing.


Dit alles bevordert je ontspanning.


Tip 4: Gronden

Deze tip geeft je ook een idee m.b.t. tip 2 waarin ik voorstel om rustige dingen te doen.

Door je te gronden kan je al veel ballast van je afgooien. Dat wat niet van jou is, hoef je niet bij je te houden. Dat wat je los wilt laten, geef door aan Moeder Aarde. Het mooie is dat Zij al deze negatieve energie omzet in positieve energie en aan ons teruggeeft. Dus maak je geen zorgen dat je iets ‘slecht’ doorgeeft aan Moeder Aarde.


Hier is een grondingsoefening:

Ga letterlijk met je (liefst blote) voeten op de grond staan (je vloer, in het gras in je tuin of het park…). Stel je voor dat uit de voetzolen en je stuit een koord of kabel komt die dan naar het centrum van de aarde loopt en zich daar verbindt. Laat alles (stress; negatieve emoties; ballast; wat je los wil laten; ... ) via deze koorden uit je wegvloeien.


Doe deze oefening zeker dagelijks en zo veel mogelijk per dag.


Tip 5: Notaboekje naast je bed leggen

Als je wil inslapen dan poppen meestal nog gedachten op van wat je de volgende dag zeker dient te doen of misschien ideeën voor een project waar je aan werkt. In plaats van deze (te proberen) te onthouden tegen de volgende dag – en wat je nachtrust hoogstwaarschijnlijk stoort of je vergeet toch dingen – schrijf ze liever op in dat notaboekje en laat ze dan los. De volgende dag dien je maar alleen het boekje te nemen en je kan de dingen terug opnemen waar je gisterenavond bent gestopt.

Tip 6: Occiput gebruiken

Dit is misschien een iets meer technische tip… Dit is wel iets dat je al liggend dient te doen. Lig op je rug en leg één hand onder je occiput ook wel gekend als je achterhoofdsbeen. Dit is de achterkant van je schedel en ligt net boven je nek.

Laat je hoofd rusten in je handpalm. Leg je hand zo dat het comfortabel aanvoelt. Je mag ondertussen de ademhalingsoefening toepassen als je wil, maar dit hoeft niet.


Deze houding stimuleert een van onze 12 hersenzenuwen, nl. de nervus vagus. Deze zenuw staat in voor onze ontspanning. Het kan zijn dat het lijkt dat je maag wat begint te knorren. Niet omdat je honger hebt, maar dit is een teken dat deze zenuw zijn ding aan het doen is met name je laten ontspannen!


Tip 7: Zelfde ritme aanhouden

Het is wel goed om eenzelfde ritme – je eigen bioritme – aan te houden. Dit wil niet zeggen dat je elke dag stipt op hetzelfde uur in je bed dient te zijn. Soms kan het zijn dat je je al vroeger moe voelt. Ga dan gewoon slapen. Je lichaam geeft aan dat het wat meer rust nodig heeft dan anders.


Omgekeerd is er ook. Als je je echt nog niet moe voelt, forceer dan niets. Wacht dan liever een kwartiertje of zo en doe ondertussen misschien de oefeningen die ik opgeef in tip 3 en 4. Als je toch al in bed kruipt, dan ga je waarschijnlijk maar draaien en keren en je meer opwinden dan te ontspannen en we weten allemaal wat dat betekent voor onze slaapkwaliteit.


Tip 8: Kruidenthee drinken

Voor het slapen gaan, kan je een kruidenthee drinken die het inslapen en doorslapen bevordert. Een ideaal kruid hiervoor is Valeriaan wortel. Ondersteunende kruiden hierbij zijn Passiebloem, Citroenmelisse en Hop.

Deze samenstelling kan je terugvinden in de kruidenthee Dormi van Bee at den Hof. (https://beeatdenhof.be)


Ze garanderen de werking van hun kruidenthees door te werken met kwaliteitsvolle kruiden. Van ieder kruid is er een certificaat beschikbaar dat de werkzaamheid en de zuiverheid aantoont. Ook werken ze met een beperkt aantal kruiden in hun samenstelling, zodat ieder kruid ook zijn werking kan hebben.


Tip 9: Meridianen

Ben je regelmatig rond hetzelfde uur wakker? Dan kan het wel eens zijn dat een van jouw meridianen in disbalans is. Elke meridiaan is gekoppeld aan een bepaalde periode in de dag en nacht en is gekoppeld aan een specifieke emotie (vb levermeridiaan is gekoppeld aan 1 en 3 uur (AM) en aan de emotie boosheid).


Volgende tip kan je hier al bij helpen om de energiedoorstroming terug te verbeteren, maar soms is het wel nodig dat je de achterliggende emotie dieper dient te bekijken.


Tip 10: De MIR-Methode toepassen

Deze methode is een unieke zelfhelingsmethode die Mireille Mettes heeft ontwikkeld in 2009. De naam ‘MIR’ staat voor Mentale en Intuïtieve Reset. ‘MIR’ betekent ‘Vrede’ in het Russisch. Ze wenst iedereen vrede in het hoofd, in het hart en in het leven.

Bij deze methode aai je je handen en zegt volgende zinnen 3x hardop. Dit doe je tweemaal per dag.

1. Zuurtegraad optimaliseren

2. Detox alle toxische belasting

3. A) Vader loskoppelen

3. B) Moeder loskoppelen

4. Meridianen zuiveren

5. Alle tekorten aanvullen

6. Hormoonstelsel in evenwicht brengen

7. Basisbehoeften aanvullen

8. Chakra’s en aura optimaliseren

9. Missie verduidelijken

Bij bestaande ernstige klachten begin dan enkel met stap 5 en 7 gedurende 2 weken. Daarna neem je de andere zinnen erbij en dit voor minimaal 4 weken. Meer info hieromtrent vind je op www.mirmethode.nl .

Ik hoop van harte dat je heel vlug weer je energie hebt teruggevonden. En dan WENS IK JE HIERBIJ EEN GOEDE NACHTRUST TOE.

Veel soul's love, Chantal


15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page