UA-212549008-1
top of page
  • Foto van schrijverChantal Janssens

4 tips om hoe met negatieve emoties om te gaan

Onlangs werd ik geconfronteerd met hevige negatieve emoties. Ik begreep er niets van. Wie of wat had ze bij me getriggerd? Ik had echter wel het gevoel dat ze er al lang zaten.


Ben jij al eens overvallen door de hevigheid van jouw emoties zowel positieve als negatieve? Wat heb je dan gedaan? De aangename emoties zal je wel vrij onmiddellijk geuit hebben. Misschien zelfs een klein rondedansje gemaakt of even met de armen omhoog in de lucht gesprongen terwijl je hard lachte?


Wat deed je bij de minder aangename emoties? Gaf je er uiting aan? Kon je er uiting aan geven? Je vond het misschien niet het geschikte moment; de juiste plaats of uit angst wat anderen wel van jou zouden kunnen denken.


Wat de reden ook is, deze soort emoties worden nog te vaak onderdrukt. Helaas.

Het vraagt niet alleen heel veel energie om deze te onderdrukken en ze daar ook te houden. Het komt je gezondheid zeker niet ten goede: vermoeidheid, je niet 100% in je vel voelen, je bent vatbaarder voor ziektes/kwalen.


Daar komt nog eens bij dat er niets door wordt opgelost. Soortgelijke situaties zullen steeds deze emoties bij je triggeren. En je bent weer terug naar af…


TOTDAT …je ze aanpakt


Niets of niemand zegt dat je deze emoties niet mag hebben. Verre van zelfs… hoe meer hoe beter zou ik zeggen!


Deze emoties geven je mee dat er nog ergens iets bij je geblokkeerd zit. Hoogstwaarschijnlijk is er iets in je kinderjaren voorgevallen en heb je dit tot op heden nog niet volledig verwerkt. Bijkomend is dat ze je ook aangeven dat je er klaar voor bent om deze blokkades los te maken.


Ik moet zeggen eens ik die negatieve emoties echt had toegelaten en ze echt gevoeld had, het voelde aan als een bevrijding, een verademing. Precies dat er al een last van mijn schouders afgevallen was (en ik had dan nog niet echt naar de bron van de blokkade gaan kijken). En je kan de vrijgekomen energie aan iets beters spenderen!


Wat dan wel te doen?

Ik geef je hier 4 tips wanneer je nog eens minder aangename emoties ervaart:

- Erken ze door ze te uiten. Communiceer met de anderen welke emotie je ervaart. Door ze te uiten erken je dat ze er mogen zijn. Je mag je ongelukkig, verdrietig, kwaad, jaloers, … voelen. Door ze toe te laten zeg je tegen jezelf dat jij er mag zijn zoals jij nu bent.

- Kan of wil je er op dat moment geen uiting aan geven, erken voor jezelf (in gedachten) toch de emotie en beloof jezelf om er op terug te komen wanneer het beter past.

Dit geeft aan jouw innerlijke ik weer dat je bereidt bent om ze niet (opnieuw) te negeren zoals voorheen.

- Wanneer je er uiting aan kan geven, laat ze dan even toe (huil, gil, …).

- Blijf wel niet in de emotie hangen. Daarom als de grootste hevigheid er af is, ga dan in je lichaam na waar je de fysieke sensatie van deze emotie voelt. Dit kan een druk op je borst zijn of koude voeten. Blijf daar met je aandacht en voel wat er gebeurt. De plaats van sensatie kan verschuiven of de intensiteit ervan verminderen.

En nu kan je verder om het hele proces af te ronden.


Heb jij al soortgelijk gevoel gehad? Hoe ben jij ermee om gegaan? Laat het me gerust weten.


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page