UA-212549008-1
top of page
  • Foto van schrijverChantal Janssens

3 tips ter versteviging van jouw gezondheid

Hoe zou jij een woning bouwen? Ik veronderstel dat jij voor een goede basis zou zorgen; eentje die goed vastzit. Op die basis ga je dan verder bouwen en uiteindelijk resulteert het in een stevig en prachtig huis. En niet onbelangrijk, het zal tegen een stootje kunnen.

Wel, dit is hetzelfde met ons leven. Wanneer jouw ‘fundament of basis’ stevig is dan kan jij ook tegen een stootje. Alleen is bij velen onder ons onze basis niet zo stevig zoals we misschien zelf denken of wensen. Zo kan het dat wanneer iets minder aangenaams op jouw pad komt, het je (weer) aan het wankelen brengt. Je kan moeilijk met de situatie omgaan; weet niet goed wat doen - het voelt aan dat je ‘de controle’ wat kwijt bent. Je hervalt steeds weer in dezelfde patronen.

Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maag- of darmklachten, hartkloppingen, vermoeidheid, … kunnen ontstaan. Misschien ook emotionele klachten zoals je (extreem) verdrietig, kwaad, jaloers, … voelen. Door wat we allemaal op ons pad krijgen tijdens het leven is het wel niet verwonderlijk dat dit ons zwaar kan vallen.

Door omstandigheden kan het zijn dat je voorgaande en nieuwe uitdagingen (nog) niet op een juiste manier of volledig hebt kunnen verwerken. Zeker geen prettig gevoel en jouw basis wordt nog wat meer aangetast. Gevolg? Jouw klachten verergeren of worden chronisch en/of je krijgt er nieuwe bij. Geen leuk vooruitzicht.

Maar niet getreurd

Maar niet getreurd. Je kan jouw basis verbeteren en verstevigen. Je zal uiteindelijk beter bestand zijn tegen al wat op je pad komt. Je staat steviger in je schoenen. Je wordt minder uit het lood geslagen. En als bonus daarbovenop: jouw klachten zullen verbeteren en je kan weer meer van (de kleine dingen van) het leven genieten. In het kort gezegd: het komt jouw gezondheid ten goede.

Maar hoe dan?

Hieronder vind je drie tips die je hierbij kunnen helpen.

Tip 1: Gronden

Door je te gronden kan je al veel ballast van je afgooien. Dat wat niet van jou is, hoef je niet bij je te houden. Dat wat je los wilt laten, geef door aan Moeder Aarde. Het mooie is dat Zij al deze negatieve energie omzet in positieve energie en aan ons teruggeeft. Dus maak je geen zorgen dat je iets ‘slechts’ doorgeeft aan Moeder Aarde.

Hier is een grondingsoefening:

Ga letterlijk met je (liefst blote) voeten op de grond staan (je vloer, in het gras in je tuin of het park…). Je mag hier eventueel bij voorstellen dat uit de voetzolen en je stuit een koord of kabel komt die dan naar het centrum van de aarde loopt en zich daar verbindt.

Doe deze oefening zeker dagelijks en zo veel mogelijk per dag.

Tip 2: Observeren

Het is ok om een emotie te voelen en laat deze ook toe. Als de initiële hevigheid van de emotie weggeëbd is, ga dan eens na wat jou zo getriggerd heeft. Wat maakte dat je net op deze manier gereageerd hebt? Waarom reageerde je net op die situatie en/of persoon met die specifieke emotie? Wat was je reactie? Hoe gedroeg jij je op dat moment? Wie was er bij betrokken? In welke situatie/omgeving was je (werk; thuis; familie;…) ?

Observeer jezelf.

Je kan een logboek bijhouden en telkens je een reactie hebt waargenomen noteer deze dan hier in. Misschien ga je een patroon herkennen, m.a.w. bij soortgelijke gebeurtenissen reageer je net hetzelfde als voorheen. Door jouw gedragingen te noteren ga je misschien het onderliggende patroon ontdekken.

Hier is een voorbeeld van zo’n logboek.

Reactie/gedrag

Trigger (dat wat je reactie heeft teweeggebracht)

Ik voelde teleurstelling

Mijn vriendin zei terloops in ons telefoongesprek dat zij niet in de werking van homeopatische middelen gelooft

Ik was kwaad op mijn man

Hij verkoos weer om naar de voetbalmatch te kijken in plaats van met mij iets te doen


Terugkeren naar je innerlijke Ik – terug in contact komen met Jezelf

De meest fundamentele basis is jouw Ware Zelf. Die zijn we soms een beetje (of veel) uit het oog verloren. Hoe minder we leven vanuit ons hart; onze innerlijke Ik, hoe meer we verwijderd geraken van onszelf én dus van onze basis. Hoe onaangenamer het voor ons voelt. Maak terug contact met jezelf – het voelt aan als thuiskomen. En dat wil jij toch ook, niet?

Deze oefening kan je hierbij helpen. Het is een heel simpele, maar kan wel confronterend zijn in het begin. Maar geef niet op… je haalt er zoveel uit als je deze oefening doorzet.

Kijk in een spiegel naar jezelf en meer bepaald in jouw eigen pupillen. Hierdoor maak je contact met je eigen ziel; je Ware Zelf. En observeer wat dit met je doet. Kan je in je eigen ogen kijken? Of heb je de neiging om meer weg te kijken? Maak je opmerkingen van hoe je er vb uitziet? Hoeveel gedachten razen er door je hoofd? Of blijf je er eerder rustig onder? Komen er emoties naar boven? Wat ervaar je terwijl je jezelf aankijkt?

Telkens als je gedachten afdwalen erken dit dan en kijk dan daarna weer in je eigen ogen.

Doe deze oefening dagelijks.

Dan wens ik je nog veel bouwplezier aan jouw eigen basis!


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page