UA-212549008-1
top of page
  • Foto van schrijverChantal Janssens

5 tips om met stress om te gaan

Hoeveel rek zit er nog in jouw elastiek?

Respecteer de kracht van de elastiek

Waarvoor gebruik jij een elastiek? Inderdaad, om dingen bijeen te houden. De grootte en de dikte van de elastiek bepaalt hoeveel je er in kan stoppen alvorens hij knapt. Alleen betrap jij je er soms op dat je er toch wat teveel in wil proppen? Je denkt waarschijnlijk: “Och, dat ene kleine stukje kan er toch ook nog bij?!”.

In de meeste gevallen lukt dit inderdaad, maar er zijn toch momenten dat de elastiek ineens knapt of de rek is er zodanig uit dat je het niet meer als elastiek kan gebruiken.

Wel, je zal ondertussen al wel door hebben dat ik de elastiek als een metafoor gebruik voor “het omgaan met stress”.


Hoelang kan jouw elastiek (nog) onder druk staan?

Hoeveel houdt jouw elastiek voor jou samen? Kan je zeggen dat je alles goed kan bolwerken zowel op privé als professioneel vlak? Is jouw balans hiertussen soms zoek? Kan het zijn dat er teveel in jouw elastiek is gestoken en zo onder druk staat en misschien zelfs op knappen staat?

Ok, een klein beetje stress of spanning in je leven kan. Constante stress of een te hoog stressniveau daarentegen is echter uit den boze. Zonder verandering in je leven stijgt de spanning op jouw elastiek duidelijk.


Wat bij een blijvende of te hoge toename van jouw stressniveau?

Maar wat als jouw stressniveau nog meer toeneemt? Of wat als je steeds onder die (te hoge) druk staat? Dan bestaat de kans dat jouw elastiek op een dag breekt.

Dit is wat er bij mij een paar jaar terug is gebeurd. Jarenlange opbouw van stress; dingen blijven doen die ik niet wou doen; een maatschappelijke druk voelen van “hoe het hoort”… Dit allemaal heeft er toe bijgedragen dat mijn elastiek uiteindelijk sprong.

Een duidelijker signaal van mijn lichaam kon ik niet krijgen. Zo kon het niet verder. Ik viel in een diep zwart gat.

Spoiler alert:

mijn elastiek is hersteld en sterker dan voorheen


Tijdens de maanden die erop volgden, ben ik tot inzichten gekomen. Achteraf beschouwd was dat jaar een fantàstisch jaar. Begrijp me niet verkeerd. Ik wou niet ziek zijn, maar het heeft mijn blik op mijn leven doen veranderen. De manier waarop ik nu in het leven sta is veranderd; de échte ik neemt meer de touwtjes in handen en niet diegene die ik dacht te moeten spelen.


5 tips om de rek in jouw elastiek te houden

De dingen die ik toepaste en me uit dat zwart gat hebben geholpen, wil ik ook graag met jou delen in de hoop dat jij deze ook als steun kan gebruiken.

- Zelfhelend vermogen van het lichaam: vergeet niet dat jij een zelfherstellende kracht in jou hebt. Gun het gewoon de gelegenheid om dat te doen waar het best in is, namelijk je helen.

- Vertrouwenspersoon aanduiden: als je ervaart dat je het moeilijk hebt om dingen te verwerken omdat de info die op jou wordt afgevuurd te veel is, duidt dan een persoon aan die voor jou die info filtert en enkel datgene aan jou bezorgt wat echt van belang is. Dit heb ik ook gedaan toen COVID-19-uitbrak. Deze persoon heeft me de (wijzigingen in de) maatregelen gemeld die voor mij van toepassing waren en ik werd niet meer overdonderd door al die cijfers en negatieve informatie.

- Zoek hulp: velen beschouwen dit als toegeven dat je “zwak” bent. Niets is minder waar. Het eerst aan jezelf toegeven dat je hulp nodig hebt én daarna de stap zetten vraagt moed. Besef dus je eigen kracht.

- Vraag je regelmatig af of je nog wel juist bezig bent: kom regelmatig terug naar je innerlijke zelf en stel jezelf deze vragen. Dien ik ergens iets te veranderen? Is dit wel wat ik wil? Zowel op privé- (hobby’s, opleidingen, …) als op werkvlak.

- Magnesium(olie): dit product kan je helpen om te ontspannen.

Wat je ook doet, zorg ervoor dat je steeds bij de gepaste persoon en/of met de gepaste therapievorm aan de slag gaat. Doe wat voor jou goed aanvoelt!


Zou jij willen weten of ik iets voor jou kan betekenen, vraag dan hier vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek aan.4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page